Likopen jest silnym przeciwutleniaczaczem, który działa wspomagająco na układ krwionośny oraz chroni organizm przed nowotworami. Regularne spożycie tego przeciwutleniacza zapobiega m.in. rakowi prostaty. Ze względu na pochodzenie, likopen należy do grupy karetonoidów, wykazuje korzystne działanie na kondycję skóry oraz wzmacnia układ kostny. Na produktach jest oznaczany symbolem E160d. Związek ten nie jest wytwarzany przez organizm ludzki, musi zatem być dostarczony w diecie.
Likopen znajduje się w czerwonych warzywach i owocach. Szczególnie bogate w ten składnik są pomidory, arbuzy, papai, czerwone grejpfruty oraz czerwona róża. Likopen jest ewenementem przyrody z tego względu iż jego zawartość jest większa w produktach przetworzonych niż w świeżych. Dlatego też bez obaw można sięgać po takie produkty jak: ketchup, koncentraty i sosy pomidorowe, pomidory w puszkach oraz soki pomidorowe.
Likopen jest dobrze przyswajalny w obecności tłuszczu. Tak więc do sałatki zawierającej w swoim składzie pomidory należy dodać oliwę z oliwek, a sos pomidorowy do makaronu przygotowywać wraz z olejem roślinnym. Zawartość tłuszczu w ilości 5-10 g/dobę zapewni optymalne warunki do wchłaniania likopenu. Składnikiem, który hamuje metabolizm likopenu jest błonnik.
Likopen znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwnik do barwienia m.in. batonów, jogurtów, zup oraz napojów gazowanych.
Autor: Dorota Pietraszek-Bańka